APK Keuring

RDW-erkend APK keuring bedrijf

Wat is een APK?

Een APK is een Algemene Periodieke Keuring die om het jaar moet worden uitgevoerd. Dit is wettelijk verplicht om de verkeersveiligheid te bevorderen.
Is het weer tijd om uw auto APK te keuren? Maak dan nu een afspraak bij Garage Mataw in Nieuwegein.

Waar wordt uw auto op gekeurd?

Bij een APK keuring let een keurmeester op diverse punten. Garage Mataw controleert o.a. op remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. Een overige controlepunt is het testen van de uitlaatgassen. Auto’s die rijden op benzine of LPG worden gekeurd met een 4-gasmeting en dieselauto’s met een roetmeting.

Roetmeting

Indien uw auto op diesel draait en waarvan de bouwjaar 1980 of later is zal een roetmeting ondergaan. Hierbij wordt de hoeveelheid roet die de auto uitstoot gecontroleerd door de motor onbelast en vol gas te laten draaien en hierbij optisch de roethoeveelheid te meten. De meting zal niet lang duren, hoogstens een minuut lang. De meting moet wel succesvol uitgevoerd worden, uiteraard moet het goed bevonden worden door onze keurmeester. Motoren uitgerust met Comprexlader hoeven geen roetmeting af te leggen.

Viergasmeting

Indien uw auto op benzine- of lpg-motor rijdt, met een ‘geregelde’ katalysator én bouwjaar vanaf 1993 moeten een viergasmeting ondergaan. Met behulp van deze viergastester kunnen we controleren of de uitstoot van uw auto de wettelijke percentages niet overschrijdt. Mits de wettelijke percentages overgeschreden zijn zal er een defecte onderdeel zijn, wat gerepareerd zal moeten worden om de schadelijke stoffen goed te filtreren.

Kilometerstand

Sinds 1999 is de registratie van de kilometerstand van alle auto’s een wettelijk verplicht onderdeel van de APK. Onze waargenomen kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas (NAP).

De kilometerstanden worden in de NAP geregistreerd om fraude met kilometerstanden te voorkomen en daarmee bij te dragen aan een grotere zekerheid over gebruikte auto’s.

Keuringsrapport

Wanneer uw auto in zijn totaliteit is gekeurd, ontvangt u een keuringsrapport, waarin zowel de goedkeuring of de afkeuring van uw auto in zal gaan staan. Op het keuringsrapport worden zowel reparatie- en afkeurpunten gegeven en, niet te vergeten, ook de adviespunten. Deze adviespunten houden in dat door ons een of meerdere onderde(e)l(en) zijn geconstateerd die niet leiden tot afkeur maar wel binnen een bepaalde periode vervangen zal moeten worden.

Afkeuring

Indien uw auto naar aanleiding van de APK reparaties nodig heeft, wordt deze afgekeurd. Uw krijgt dan van ons tot de vervaldatum de tijd om uw auto te repareren. Dit kunt u zowel bij ons als bij uw bekende garage laten doen. Als u de afkeur punten heeft gerepareerd, wordt uw auto opnieuw gekeurd en wordt afgemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De reparaties moeten vóór de vervaldatum van de lopende periode worden uitgevoerd. De APK mag vanaf twee maanden vóór de vervaldatum plaatsvinden. Dit betekent dat uw auto dan in totaal 14 maanden APK gekeurd is.

Steekproef

Nadat we uw auto hebben gekeurd, bestaat er een kans van 3% dat uw auto herkeuring moet krijgen. Deze wordt uitgevoerd door de RDW, dit noemen we steekproef. Deze steekproeven wordt uitgevoerd om te controleren of wij als garage fouten hebben ondergaan tijdens de keuring. Het steekproef wordt bepaald op het moment dat het keuringsresultaat van de auto bij de RDW wordt doorgegeven. In dat geval kan het tot 1,5 uur duren voordat uw auto herkeurd is.